您当前的位置:首页 > OIKOS 壹间设计:佰和幼儿园及前期售楼处设计网站首页日记


正文阅读

OIKOS 壹间设计:佰和幼儿园及前期售楼处设计

发布时间:2019-12-4 15:40 Wednesday编辑:设计榜

    佰和幼儿园是某高端住宅开发项目的组成部分,在项目运营前期将承担售楼处的功能业态。幼儿园作为儿童的第一个生活聚落,在建构儿童空间认知记忆的同时,也将成为创造高品质生活社区的重要人居空间。对这种幸福感的建立,将以儿童的需求出发,进而创造开放灵活的空间以及温暖的感知。


    The Baihe Kindergarten is part of a high-end real estate development, serving as its sales center at the early stage of this project. As the first living cluster for children, a kindergarten constructs their initiative spatial memories, and offers essential living spaces to a certain community. The construction of the sense of happiness, starting from the needs of children, goes further by creating continuous open spaces, as well as conceiving the cognition of warm experiences.

    20191204_154039_105.jpg

     

    项目场地占地5300m2,与城市干道形成了三角形地块,东侧面山,自然地势东高西低。对于空间原型关系的规划试图修正南侧教室北侧办公室的紧凑排布,在中央置入中心庭院,并将体量的空间位置拉开设置交通空间与其他开放空间,进而为每个空间单元赋予独立性,但同时将各子空间统一在连续开放的空间序列之中。建筑形体同时顺应地势被逐阶抬升。


    The site occupies a space of 5,300m2, formed in a triangular shape by the city road, facing a hill on the east side. In order to modify the traditional spatial prototype with tight layout of classrooms and offices, a central garden is planned into its spatial sequence, which creates additional voids for circulation spaces and open-space programs. The singularity of each spatial unit is then celebrated, and unified in an interrelated rhythm. Architectural volumes are then lifted grid by grid in order to correspond to the topography changes.

    20191204_154039_106.jpg

    建筑与景观空间关系(以售楼处室内为布局)spatial relationships between architecture and landscape (with sales house interior layout)

    由南侧景观院落看向建筑主体 view to the main building from landscape garden

    20191204_154039_107.jpg

    建筑形体的交错与堆叠表达出内部空间顺应地势的高度变化 intersecting architectural volumes express inner spaces with height changes

    20191204_154039_108.jpg

    建筑物与景观的层次递进 spatial relationships between building and landscape

    20191204_154039_109.jpg

    米白色石材与实木材质传达柔和的材质属性 stone and wood conceives a warm expression of materiality

    20191204_154039_110.jpg

    外景局部 spatial details

    20191204_154039_111.jpg

    西立面局部 details of west facade

    20191204_154039_112.jpg

    外立面局部 details of the facade

    20191204_154039_113.jpg

    幼儿园未来室内空间意象 spatial rendering for kindergarten interior

    20191204_154039_114.jpg

    幼儿园未来室内空间意象 spatial rendering for kindergarten interior

    20191204_154039_115.jpg

     

    幼儿园未来室内空间意象 spatial rendering for kindergarten interior

     

    售楼处室内设计延续建筑空间由中心庭院串联的空间序列感与人文属性,将简洁的几何形式与统一的色调关系进行整合。售楼处前区是一个长进深空间,依次为入口大堂、沙盘展厅、洽谈区。大厅的设计将三个深色矩形体置入其中,中央深色的水池在前后的空间之中创造出划分与联系。沙盘区以灰色调材质为主,位居中心的白色石材区域包含沙盘与主要灯光空间。洽谈区在沙盘展区之后,在庭院旁由充满序列感的屏架围合成空间尺度多样的空间,在此可以感受到两侧庭院充沛的阳光与风景。中央洽谈区拥有南北两侧通透的良好庭院景致,两侧对称的手工凿刻的石材墙面形成了具有手工之美的场域。 


    The interior design of the sales center derives from the spatial rhythm and senses of humanity created by the architecture. It brings clean geometrical forms and unified color tones together into the formula. The front place of the sale center is a deep rectangular space that contains lobby, exhibition spaces and lounge. Three black cubes in various scales are placed in the lobby, one of which ends up as a reflecting pool and marks the spatial partition. The exhibition space is designed in a grey-scale tone, with one white linear bar that upholds models and the main lighting installation. The lounge appears after, opening to two gardens and sunlight on both sides and being framed by decorative shelves. The central lounge area owns a space that is opened to the outside view, with textured stone wall expressing the sense of craftsmanship.

    20191204_154039_116.jpg

    售楼处主入口空间 sales center entrance space

    20191204_154039_117.jpg

    20191204_154039_118.jpg

    20191204_154039_119.jpg

    售楼处前区大堂 sales center lobby

    20191204_154039_120.jpg

    售楼处沙盘区 sales center exhibition space

    20191204_154039_121.jpg

    20191204_154039_122.jpg

    售楼处开放洽谈区1 sales center open lounge 1

    20191204_154039_123.jpg

    20191204_154039_124.jpg

    20191204_154039_125.jpg

    20191204_154039_126.jpg

    20191204_154039_127.jpg

    售楼处开放洽谈区2 sales center open lounge 2

    20191204_154039_128.jpg

    售楼处VIP洽谈区 sales center VIP lounge

    20191204_154039_129.jpg

    售楼处卫生间入口 sales center restroom entrance

    20191204_154039_130.jpg

    幼儿园首层平面 kindergarten ground floor plan

    20191204_154039_131.jpg

    幼儿园二层平面 kindergarten second floor plan

    20191204_154039_132.jpg

    售楼处首层平面 sales center ground floor plan

    20191204_154039_133.jpg

    剖面1 section 1

    20191204_154039_134.jpg

    剖面2 section 2

     

     

    地理位置:山东省烟台市开发区,中国

    建筑/室内/软装设计:OIKOS 壹间设计

    主持建筑师:唐皓天

    室内主创设计师:代宝森

    项目成员:金鑫、周楠、代宝森、陈末末、陆依青

    当地设计院:青岛腾远建筑工程设计

    景观设计:合院建筑设计咨询(上海)有限公司

    业主:烟台佰和投资有限公司

    结构类型:钢筋混凝土框架结构

    建筑材料:混凝土、石材、实木板、金属板

    建筑面积:2970平方米

    占地面积:5300平方米

    建筑设计周期:2017年12月—2018年4月

    室内设计周期:2018年11月—2019年5月

    建设周期:2019年5月—2019年10月

    摄影:沙摹

     

     

关键字词

发表评论:

您也可以直接填写QQ到下面的输入框中,点击获取用户资料实现自动调用您的QQ资料